Dags att bli Zoomsnygg

I Coronatider har försäljningen av myskläder exploderat. Det är inte långt mellan arbetsbordet och soffan när vi sitter hemma och arbetar. Behovet att göra sig i ordning för arbetsdagen minskar. Vi är ju bara hemma. Men behovet att mötas och dela kunskap har inte minskat. Vi ställer inte in, vi ställer om som det heter. Distanseringen har tvingat oss att mötas i det digitala och det är via Zoom, Teams, Google meet som vi träffas. I denna lilla TV-ruta är det från midjan och upp till din hjässa som nu ska representera dig, ditt företag och dina kunskaper på dina åhörares och mötesdeltagares datorskärmar.

När mötet blir digitalt behöver din digitala presentationsteknik utvecklas. Du är i ett nytt medie och nu måste du förstå hur du når ut med ditt budskap och hur du skapar förtroende här. Dags att bli Zoomsnygg.

Det börjar med ett leende

Allt börjar som vanligt med ett leende och att du blir medveten om det medie du är i, din publik och tittar in i kameran. Du ska gå igenom rutan som det heter. I ett Zoommemory, som alla rutor på skärmen med mötesmedlemmar som du befinner dig i ser ut som. Syns du, är du minnesvärd?

Det är lika viktigt om inte viktigare att vara välklädd och sticka ut när vi träffas i det digitala som i ett fysiskt möte. Men förstås behöver bara det du har på dig som syns i rutan vara det. Tipset är att ha neutrala kläder som du trivs i, sitter bra och är bekväma när du arbetar hemma men också alltid en unik kavaj som du kan dra över när det gäller i rutan. Kavaj och mysbyxa tror jag är det nya svarta. GareDeRobes kavajer är skapade för att sitta bra, vara bekväma men också göra det där lilla extra. Den perfekta vännen att hänga över axlarna när det är din tur att skina i rutan.

Kavaj och mysbyxa tror jag är det nya svarta.

Det kan även krävas lite mer make-up för att synas tydligt i rutan. Även om du aldrig använder läppstift till vardags, i rutan gör den din mun synlig och det blir lättare att följa vad du säger även om ljudet just där och då skulle bli lite sämre. Ju tydligare du är desto trevligare, mer kunnig och intressant är du och din publik blir aktiva lyssnare.

Tänk också på att brokiga bakgrunder och dåligt ljud och ljus distraherar. Många mötesprogram erbjuder att man kan göra bakgrunden suddig eller lägga in en annan bild men då det syns så tydligt att det är ändrat och gör dig lite otydlig distraherar det nästa ännu mer.

Inför ett möte se till att du sitter på en plats med mycket ljus, mot ett fönster tex men oftast behövs en extra lampa och titta igenom din bakgrund och gör det till din scen, så det ser trevligt ut. Titta i kameran och bygg upp din scenografi.

Men det absolut viktigaste med digital styling är att ha samma uttryck online och offline, så att din kund känner igen dig. Digital styling handlar om att vara medveten om att det spelar roll hur du presenterar dig, säger Karin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s