Fröken Blomberg lärde mig mönsterkonstruktion

Rätt mönsterkonstruktion framhäver det som är ens styrkor och inte ens svagheter

Jag fick en av mina första riktiga Aha-upplevelser hos Damernas Uthyrningstjänst som sedermera kom att ligga till grund för den fantastiska passform som GareDeRobes kläder står för. Även om namnet idag kan tänkas låta lätt ekivokt så var det hit folk i Göteborg kom på 60-talet för att hyra eller låta sy upp alltifrån dopklänning, festkläder till bröllopsutstyrsel.

Jag var i 20 årsåldern och Damernas låg tre trappor upp i Bräutigamshuset mitt i centrala Göteborg, ett stenkast från Ferdinand Lundqvist varuhus, dvs dagens Nordiska Kompaniet, NK.

Bräutigamshuset Göteborg

En dag kom Fröken Blomberg in till etablissemanget och ville ha en lindblomsgrön klänning med tillhörande jacka för hon skulle gifta sig. Fröken Blomberg vill ha den perfekta klänningen och den skulle måttanpassas så att den satt perfekt på henne.

Självklart skulle jag gör allt för att Fröken Blomberg skulle vara vacker när hon blev Fru. Jag måttade och mätte henne för att sedan göra ett mönster till klänningen. Precis som jag lärt mig på min textilubildning att göra efter en kropp. Det blev en jättevacker linblomsgrön klänning.

Några dagar senare kom Fröken Blomqvist för att prova sin klänning och till min förvåning och hennes, var klänningen inte alls smickrande för henne. Klänningen såg förfärlig ut inte alls som varken hon eller jag tänk mig. Vad jag inte sett och vad min utbildning inte hade pekat på att jag skulle ta i beaktning och kompensera för, var att hon var sned över axlarna och rund över magen.

Vad man skulle tro så kan man inte måttsy efter en kropp och tro att då blir kläderna bra. Det var då jag förstod att det gäller att skapa en form på kläderna så att skalet korrigerar våra små egenheter och man framhäver det som är ens styrkor och inte ens svagheter.

Jag tror det är därför en kund sa till mig att mina kläder är Powerkläder. Kläder som man känner sig stärkt i.

Vill du se mina jackor som jag syr idag så hittar du dem här >>

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s